Допомагає від онкологічних захворювань: біля Чернігова вирощують унікальну картоплю з червоною і фіолетовою м’якоттю (Відео)
© Чeline | cheline.com.ua/

    Фурор - середньостиглий сорт картоплі столового призначення

«Дехто каже, що це буряк. Я кажу, це буряк – не буряк, це картопля, якщо будете свиней годувати такою картоплею, то й сало таке буде»,- Ігор Шкурко, директор ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля». Недалеко від Чернігова, в смт Седнів місцеве агропідприємство вирощує унікальну картоплю. Цей другий хліб у традиційному уявленні має білий, жовтуватий відтінки м’якоті, а тут… червона, як буряк, або ж чорна, що від землі не відрізниш.

«О, дивіться, яка гарна. – Це який сорт? – Сорт «Фурор» із червоною м’якоттю»,- Геннадій Гайструк, завідувач наукової лабораторії ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля». У Седневі почали виводити такі сорти орієнтовно в 2009 році. Наразі мають два види екзотики – «Фурор» із червоною м’якоттю та «Чорний Либідь» – із фіолетовою м’якоттю. «Вічко у формі крил. Вона сама темна, а воно – біле. І сорт називається «Либідь»,- Геннадій Гайструк, завідувач наукової лабораторії ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля». Такий колір картоплі дає природній пігмент – антоціан. Який, очевидно, колись «прижився» у диких сортах картоплі в латинській Америці, зокрема Перу. Саме звідти почало свій шлях світом це диво картоплярства. Ці сорти, окрім нестандартного вигляду, мають ще й інші переваги. Вони лікувальні. «Вони дуже гарно впливають на травлення, на зір людини. Вони багаті антиоксидантами та каротином. Ці сорти мають лікувальні властивості, але вони не для дієтичного споживання. Сорти крохмальні»,- Геннадій Гайструк, завідувач наукової лабораторії ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля».

  Либідь - середньостиглий сорт картоплі столового призначення

Містять 16-17% крохмалю. Це не так уже й багато для крохмального напряму. Такі сорти відзначаються більшою розсипчастістю, розваристістю. Також теоретично говорять, що антоціанова картопля допомагає від онкології. Однак, що точно не треба робити, то це лікувати рак картоплею чи іншими народними методами, а от для профілактики і як супутній засіб у межах розумного точно не завадить. «Антиоксиданти сприяють відсутності «закислення» організму і менша ймовірність онкологічних захворювань. Хоч це й не доведено, але є попит на таку картоплю, і те, що ринок просить, те ми й пропонуємо»,- Ігор Шкурко, директор ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля». Загалом же ця картопля, як кажуть, «не така страшна, як її малюють». Адже побачивши мало не чорне забарвлення дехто може побоятися її вживати. «Цей сорт багатий антиоксидантами, має антоціанове забарвлення. Спочатку начебто незвично, коли бачиш картоплю або картопляне пюре фіолетового забарвлення, але на смак не відрізняється»,- Ігор Шкурко, директор ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля». Попит на таку картоплю є. Розходиться по всій Україні. Минулого року ціна на «кольорові» сорти становила приблизно 25 гривень за кілограм. Використовуються для екзотики вдома, в ресторанному бізнесі, також виступають як природний барвник. «Є попит. Дачники, любителі – ми побачили, що цікавляться, і ми створили через деякий час такий сорт із фіолетовою м’якоттю»,- Ігор Шкурко, директор ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля». От-от може розпочатися її вирощування в промислових масштабах. Адже скоро на полицях супермаркетів можуть з’явитися червоні та фіолетові… чіпси. «І навіть іноземні компанії зараз зацікавилися – перевірили придатність цієї картоплі до переробки на чіпси, вони зацікавлені, щоб ці чіпси були з кольорової картоплі»,- Ігор Шкурко, директор ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля».

 

Сьогодні в «Чернігівеліткартоплі» садять кожного сорту десь від пів гектара до гектара. Акцентують на більшій кількості бульб під кущем, аніж на їхньому розмірі, адже подальше призначення – це на посадку. «Вони не будуть вирізнятися розмірами, будуть середніми. Трапляються роки, коли оптимальні умови, тоді вони крупні. Але переважно вони середніх розмірів»,- Геннадій Гайструк, завідувач наукової лабораторії ПрАТ НВО «Чернігівеліткартопля». «Картопля, скажемо так, середніх розмірів. Але нам і потрібен матеріал насіннєвий, щоб ми могли його реалізувати»,- Геннадій Гайструк, завідувач наукової лабораторії ПрАТ НВО «Чернігівеліткартопля». Загалом кольорові «Фурор» і «Чорний Либідь» – це середньостиглі сорти. Вони не можуть похвалитись надврожаями, але акцент на цьому і не роблять. Адже призначення тут зовсім інше – дивувати любителів кулінарного різноманіття картоплею з цікавинкою.

Журналіст Олег Дешура

Джерело: https://cheline.com.ua/chelinetv/suspilstvo-video/dopomagaye-vid-onkologichnih-zahvoryuvan-bilya-chernigova-viroshhuyut-unikalnu-kartoplyu-z-chervonoyu-i-fioletovoyu-m-yakottyu-video-232216?fbclid=IwAR0OI5BKD1-ITMqzEXO2Gy85GBxkrZgmmDWKkRLAdIkhV9xU1uPMZmrkjtk
© Чeline | cheline.com.ua/